Educació amplia l’oferta de formació professional per al pròxim curs en 36 cicles i 2 cursos d’especialització nous

Per al proper curs, es preveu un increment molt important de l’oferta d’FP, amb 36 cicles formatius i 2 cursos d’especialització nous. A més, també s’impartiran 7 dobles graus, que es poden completar en tres cursos acadèmics.  Aquest fet comportarà que hi hagi un total de 21.600 places disponibles, la qual cosa suposa un increment del 8 % respecte el curs 2024-2025. També s’incrementarà la plantilla amb 70 docents més aproximadament, que se sumaran als 1.839 professors de formació professional actuals.

Dels 36 cicles formatius nous, 3 són de grau bàsic, 13 de grau mitjà i 20 de grau superior. Com novetat, s’ha de destacar que 7 són de nova creació i mai s’han impartit a les Illes Balears. Aquests cicles són:

  • Els dos cicles que s’oferiran a l’IES Guillem Sagrera: el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Seguretat i el Cicle Formatiu de Grau Superior de Prevenció de Riscos Professionals, ambdós de la família professional de seguretat i medi ambient.
  • El Doble Grau Mitjà en Confecció i Moda amb el de Calçat i Complements de Moda, de la família de tèxtil, confecció i pell, a l’Escola d’Art de Mallorca i el Grau Mitjà en Confecció i Moda a l’Escola d’Art d’Eivissa.
  • El Doble Grau Superior en Manteniment Aeromecànic d’Avions amb Motor de Turbina amb el de Manteniment de Sistemes Electrònics i Aviònics d’Aeronaus, de la família de transport i manteniment de vehicles a l’IES Son Pacs. Les Illes Balears són l’única comunitat autònoma que ofereix aquest doble grau.
  • El doble cicle formatiu de Grau Mitjà en Jardineria i floristeria i el de Producció agroecològica, de la família d’Agrària, que s’impatirà a l’IES Felanitx.
  • El Cicle Formatiu de Grau Bàsic en Activitats de Forneria i Pastisseria, de la família d’indústries alimentàries, que s’impartirà a l’IES Josep Sureda i Blanes.
  • El Cicle Formatiu de Grau Superior d’Electromedicina Clínica, de la família professional d’electricitat i electrònica, que s’oferirà en règim concertat.

Els 7 dobles graus a completar en tres cursos acadèmics corresponen a:

  • El Doble Grau Mitjà en Instal·lacions de Producció de Calor amb el Tècnic d’Instal·lacions Frigorífiques i de Climatització, de la família d’Instal·lació i Manteniment que s’impartirà a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella.
  • El Doble Grau Superior en Assistència a la Direcció amb el d’Administració i Finances, de la família professional d’administració i gestió, així com el Doble Grau Superior en Producció d’Audiovisuals i Espectacles amb el de Realització de Projectes d’Audiovisuals i Espectacles, de la família d’imatge i so, ambdós en el CIFP Juníper Serra.
  • El Doble Grau superior d’Administració i Finances amb el d’Assistència a la Direcció, de la família professional d’administració i gestió, que es durà a terme a l’IES Guillem Sagrera.
  • El Doble Grau Mitjà en Confecció i Moda amb el de Calçat i Complements de Moda, de la família de tèxtil, confecció i pell, a l’Escola d’Art de Mallorca.
  • El doble cicle formatiu de Grau Mitjà en Jardineria i floristeria i el de Producció agroecològica, de la família d’Agrària, que s’impatirà a l’IES Felanitx.
  • El Doble Grau Superior en Manteniment Aeromecànic d’Avions amb motor de turbina amb el de Manteniment de Sistemes Electrònics i Aviònics d’Aeronaus, de la família de transport i manteniment de vehicles a l’IES Son Pacs.

Distribució per illes

Per illes, Mallorca comptarà amb 29 cicles nous, 3 dels quals són de grau bàsic, 11 de grau mitjà i 15 de grau superior.

Quant a Menorca, s’incorpora el Doble Grau Mitjà d’Instal·lacions Frigorífiques i de Climatització amb el d’Instal·lacions de Producció de Calor a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella.

A Eivissa, s’implanten 4 estudis de grau superior. Dos d’ells de la família d’activitats físiques i esportives i dos altres de la família d’hoteleria i turisme. Aquests cicles formatius de grau superior són el Grau Superior Condicionament Físic, que es farà a l’IES Balàfia i a l’IES Algarb, i el Grau Superior de Gestió d’Allotjaments turístics, que s’impartirà a l’IES Isidor Macabich i a l’IES Sa Serra.

A més a més, el nou Cicle de Grau Mitjà de Moda i Confecció que es durà a terme a l’Escola d’Art d’Eivissa.

Pel que fa al Grau Superior de Gestió d’Allotjaments Turístics a l’IES Isidor Macabich, s’oferirà amb una organització temporal especial amb un altre cicle de la família d’hoteleria i turisme, el Grau Superior de Guia, Informació i Assistències Turístiques. A l’IES Sa Serra, el cicle s’oferirà en règim d’FP dual intensiu.

A Formentera també s’implanta el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil (SSC31) a l’IES Marc Ferrer. Aquest cicle s’anirà alternant amb l’oferta nova del curs passat, el CFGS d’Administració i Finances. D’aquesta manera, s’amplia i es donen més oportunitats als estudiants de Formentera de poder formar-se en la seva illa de residència.

Per completar la nova oferta, durant el curs 2025-2026, s’implantaran dos nous cursos d’especialització, el Curs d’Especialització de Coordinació del Personal en Reunions Professionals, Congressos, Fires, Exposicions i Esdeveniments, l’accés al qual serà a través d’un grau mitjà de la família d’hoteleria i turisme i s’impartirà en el CIFP Juníper Serra de Palma, i el Curs d’Especialització de Desenvolupament d’Aplicacions en Llenguatge Python, accés amb grau superior de la família d’informàtica i comunicacions, que es farà al CIFP Pau Casesnoves d’Inca.

D’altra banda, un total de 38 centres educatius (5 centres d’educació de persones adultes, 11 centres integrats d’FP i 22 instituts) han sol·licitat la impartició de 160 certificats professionals de 21 famílies professionals durant el curs 2025-2026.

Un certificat professional és un document que acredita, de forma oficial i amb validesa a tot l’Estat, que una persona treballadora és competent en una qualificació professional inclosa en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.

Procés d’admissió

El procés d’escolarització de formació professional del curs 25-26, marca com a novetats que l’admissió dels alumnes serà per nota a totes les opcions seleccionades; així mateix, s’habilitarà la llista d’espera, en funció de la nota, a totes les opcions seleccionades on no s’hagi obtingut plaça i es farà la publicació de les notes de tall per cada cicle formatiu.

Per accedir a un cicle de formació professional o a un curs d’especialització, la Conselleria d’Educació i Universitats obrirà la primera fase del procés el 16 de juny, i es podran presentar les sol·licitud fins al 30 de juny, preferentment de manera telemàtica. Per a matricular-se als cicles formatius on s’hagi obtingut plaça, el període serà del 17 al 21 de juliol. A partir del 28 de juliol, es publicaran les places vacants a la pàgina web d’FP de la Conselleria d’Educació i Universitats.

El 28 d’agost s’obrirà el procés d’admissió de la segona fase i es podran presentar sol·licituds fins al 3 de setembre, també preferentment de manera telemàtica. Els dies 17 i 18 de setembre es podran fer les matrícules i el 19 de setembre es tornaran a publicar les places vacants.

A partir d’aquest moment, les persones que no hagin obtingut plaça en cap de les fases anterior, hauran d’acudir a l’Oficina d’Escolarització, amb cita prèvia, i obtenir una de les places vacants que hagin quedat. Aquest període estarà obert entre els dies 22 de setembre i 3 d’octubre.

Posteriorment, amb l’objectiu de cobrir totes les places vacants, l’alumnat podrà matricular-se en els centres educatius del 6 al 17 d’octubre per graus mitjans i graus superiors i fins al 31 d’octubre en cas dels graus bàsics.

Noves aules ATECA

En el curs 2024-2025, s’estan muntant 15 noves Aules de Tecnologia Aplicada (ATECA) per als centres educatius de les Illes Balears, que estaran operatives el primer trimestre del curs 2025-26 i que se sumaran a les que ja estan operatives.

Les aules ATECA són espais tecnològics que s’aproximen a entorns de treball, amb incorporació de recursos propis de cada sector productiu, mitjançant simuladors i altres elements tecnològics. Aquestes aules inclouen per exemple: un sistema de monitoratge remot de climatització, simuladors 3D, sistemes de control remot per comprovar l’estrès hídric de les plantes i condicions químiques de la terra de cultiu o dos sistemes de control a distància de cuines i forns integrats amb un sistema de traçabilitat dels aliments.

Actualment, hi ha 14 aules ATECA a Mallorca, 3 a Eivissa, 1 a Formentera i 3 a Menorca.

Les aules d’emprenedoria també s’han incrementat fins a un total de 42 centres que disposen d’aquestes aules, 32 a Mallorca, 5 a Eivissa, 1 a Formentera i 4 a Menorca. L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar la constitució d’empreses i l’auto-ocupació. Cal remarcar que la idea és que els alumnes proposin una idea de negoci i que després trobin els recursos necessaris per posar-la en marxa.

Increment de l’oferta formativa del CFINFP-IB

El Centre de Formació, Innovació i Desenvolupament de Formació Professional de les Illes Balears (CFINFP-IB) treballa per a dotar els docents de les eines necessàries per adaptar-se a un entorn canviant marcat per la tecnologia i la digitalització.

Durant els darrers cursos, s’ha augmentat considerablement el nombre de formacions tècniques adreçades al professorat. Durant el curs 2023-2024, es varen organitzar un total de 97 formacions i al curs 2024 -2025 està previst arribar a 150 formacions amb una participació d’uns 1500 professors i una durada d’aproximada de 3.000 hores.

Nova normativa

Durant el curs 24-25, s’ha posat en marxa la implantació de la nova Llei de formació professional que ha implicat un canvi de paradigma de l’FP, que suposa que tota la formació professional passa a ser DUAL, en règim general i en règim intensiu, un augment de la formació en empresa o organisme equiparat (FEMPO), reestructuració de les formacions en graus (A,B,C,D i E) i l’acreditació de l’experiència professional.

Més informació