CaixaBank Dualiza i la Cambra de Comerç Mallorca han organitzat una jornada sota el títol “El futur de les ocupacions verdes i la sostenibilitat mediambiental. Reptes des de la FP, centres i empreses” per analitzar com es troba la regió per afrontar la transició mediambiental i quines ocupacions seran claus a l’hora d’abordar-la.
El vicepresident de la Cambra, Josep Lluís Aguiló, ha inaugurat la jornada destacant el compromís de la Cambra de Comerç de Mallorca amb una Formació Professional innovadora i adaptada al futur: “La col·laboració entre educació i empresa és fonamental per a una economia més sostenible i competitiva. Aquest intercanvi permet que la Formació Professional s’adapti de manera efectiva a les necessitats reals del sector empresarial.”
A continuació, ha pres la paraula Ricard Guillem, representant de CaixaBank Dualiza a les Illes Balears, que ha subratllat “la importància d’impulsar la formació per donar resposta a les necessitats que té el mercat, més encara quan aquestes necessitats aniran en augment per l’impacte de la sostenibilitat en els processos productius. És imprescindible avançar-nos a elles mitjançant la difusió, amb jornades com aquesta, dels reptes que afrontarem socialment.”
La ponència ha partit de l’estudi elaborat per l’equip d’investigació de CaixaBank Dualiza juntament amb Orkestra – Institut Basc de Competitivitat, en què s’assenyala que Espanya afronta el procés de transició mediambiental amb un dèficit d’un milió de joves en ocupacions verdes. En el cas de les Balears, aquesta xifra s’elevaria fins als 21.000 dels 120.000 ocupats actuals en professions verdes.
L’estudi, que analitza els reptes que afrontem com a país en matèria de sostenibilitat mediambiental, ha dut a terme una anàlisi exhaustiva de la composició del mercat laboral nacional per poder respondre a aquests desafiaments.
Per a això, l’equip d’investigadors ha partit dels 14 reptes mediambientals prioritaris establerts per la Fundació Biodiversitat, l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que són la rehabilitació d’habitatges, la construcció d’habitatge nou sostenible, el medi urbà amb urbanisme i mobilitat sostenible, els mitjans de transport electrificats, la producció d’energia renovable, l’economia circular, les emergències climàtiques, la renaturalització urbana, la gestió del patrimoni natural, la restauració ecològica, el turisme de natura sostenible, les explotacions agropecuàries sostenibles, la pesca i aqüicultura sostenibles i la gestió forestal sostenible.
En cadascun d’aquests reptes s’han identificat 14 àmbits d’activitats sectorials, anomenats cadenes de valor, que contribueixen a assolir els objectius. El terme cadena de valor descriu el conjunt d’activitats necessàries per portar un producte o servei des de la seva concepció, passant per les fases de producció, fins a la seva entrega al consumidor final. És en aquest procés on l’estudi identifica els llocs de feina verds necessaris per aconseguir-ho i quines ocupacions verdes existeixen relacionades amb la Formació Professional, en el que constitueix la primera vegada que es realitza una relació tan detallada.
L’anàlisi ha permès concretar l’existència de 502 ocupacions, de les quals 117 serien catalogades com a verdes. Per a això, s’ha tingut en compte que estiguin directament relacionades o tinguin un alt potencial en la millora de l’eficiència de recursos i energia, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, la preservació de la biodiversitat o la restauració d’ecosistemes.
Prenent com a referència el conjunt de sectors i centrant-se en aquestes 117 professions verdes, s’ha analitzat quins estudis són fonamentals per desenvolupar-les, concloent que 71 d’elles estan vinculades a la FP, 41 de Grau Mitjà i 30 de Grau Superior, mentre que 38 corresponen a l’àmbit universitari. La resta serien ocupacions elementals de baixa qualificació.
La cloenda de la jornada ha estat a càrrec d’una taula rodona en la qual han participat representants de centres educatius amb iniciatives pioneres i casos d’èxit relacionats amb titulacions i ocupacions verdes en Formació Professional, així com representants del sector empresarial. En concret, hi han intervingut Toni Garau, director del Centre d’Excel·lència en l’àmbit d’Energia i Aigua, CIFP Pau Casesnoves; Miquel Sastre, director del CIFP Pere de Son Gall, Llucmajor, Mallorca; Bartomeu Alzamora, director del CIFP Joan Taix, Sa Pobla, i Jesús Martínez, director del Centre de Formació, Innovació i Desenvolupament de la FP, Illes Balears (CFINFP-IB). Per part del sector empresarial, Francisco Javier Piña, president d’ASINEM i empresari, i Juana Abraham, directora del departament de Recursos Humans d’ADALMO, empresa membre del Clúster de Transició Ecològica de les Illes Balears, han estat els encarregats d’aportar la visió de les empreses.
Durant la taula rodona s’han explorat formes de connectar els centres educatius amb les empreses i viceversa, fomentant la col·laboració i alineant les seves necessitats i inquietuds per enfortir la Formació Professional a les Balears.
Cambra de Comerç de Mallorca i la Formació Professional
Cambra de Comerç de Mallorca ajuda les empreses a participar en el projecte de Formació Professional amb garanties de qualitat i treballa en coordinació permanent amb la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears, responsable de l’organització, el funcionament i els cicles formatius que s’imparteixen en la FP intensiva.