FP Dual

La nova Llei de Formació Professional

La Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa i la Cambra de Comerç de Mallorca reforcen el seu compromís amb la FP Dual i la formació de qualitat

Empreses i centres educatius aborden els reptes actuals de la Formació Professional en un acte organitzat per la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa i la Cambra de Comerç de Mallorca, que va acollir el dimecres 11 de desembre a la seva seu a Palma aquesta jornada per reconèixer la implicació i dedicació de les empreses en el programa de Formación Professional Intensiva.

Davant la vigent llei orgànica que regula la Formació Professional, aquest encontre va servir com a marc per analitzar la transició i els nous reptes d’aquest model educatiu, que combina l’aprenentatge a l’aula amb l’experiència pràctica a les empreses.

L’acte va ser inaugurat per Josep Lluís Aguiló, vicepresident de la Cambra de Comerç de Mallorca, qui va destacar el paper clau de la institució com a organisme intermediari per assessorar i acostar les empreses a la Formació Professional, connectant empreses i centres educatius.

Un itinerari educatiu amb una taxa d’èxit laboral: 8 de cada 10 joves troben feina en finalitzar els seus estudis superiors d’FP Dual

La Formació Professional és un itinerari educatiu que pot fer front a un dels majors reptes del mercat laboral de les Balears: la poca especialització. Segons les dades presentades per Miquel Salvà Garví, assessor econòmic del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), més del 40% dels treballadors de les Balears no tenen especialització, dificultant l’adaptació de la formació a les necessitats del mercat.

Entre les dades més rellevants sobre la FP a les Balears, destaca que els cicles de Formació Professional Superior tenen una taxa d’ocupació del 80,3%, el que demostra el seu gran potencial per millorar la ocupabilitat dels joves. A més, l’informe revela que només el 23,3% de la població balear de 25 a 34 anys té una formació de nivell mitjà, una dada que subratlla la necessitat urgent d’augmentar la qualificació de la població activa. La regió també afronta un notable desajust entre la formació i el mercat laboral, amb un 77,8% dels joves amb baixa formació ocupant llocs que requereixen un nivell mitjà.

La jornada va continuar amb un diàleg entre Maria Isabel Salas, directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa del Govern, i Josep Lluís Aguiló, qui també presideix la Comissió de Formació. Tots dos van abordar els reptes i oportunitats que planteja la nova Llei de Formació Professional, posant l’accent en les modalitats de FP Dual i FP Dual Intensiva.

Una de les principals novetats de la Formación Professional Intensiva, en règim general, és la incorporació de les pràctiques al primer curs. D’aquesta manera, s’assembla al règim dual, un itinerari que ja incloïa l’estada a l’empresa des del primer any. “Les pràctiques al primer curs tenen com a objectiu motivar l’alumnat i facilitar la seva transició al món laboral”, va declarar Salas.

Durant el debat també es va parlar de la importància de la col·laboració entre tutors d’empresa i tutors de centres educatius, així com de la formació contínua del professorat. Entre els reptes identificats, es van mencionar la seguretat laboral per a menors i la dificultat de trobar suficients empreses disposades a acollir estudiants en pràctiques.

L’acte va culminar amb la presentació de casos d’èxit protagonitzats per joves que van optar per la Formació Professional. Moderat per Susana Munar, vicesecretària de la Cambra de Comerç de Mallorca, aquest espai va permetre als exalumnes destacar les avantatges de l’FP Dual com una oportunitat per combinar formació acadèmica i experiència laboral.

La jornada va comptar amb una participació de més de 70 assistents, reunint destacats representants dels àmbits empresarial i educatiu, reflectint el compromís col·lectiu amb l’impuls de la Formació Professional a les Balears.