Els orientadors de Secundària coneixen els avantatges de l’FPDual

La Fundació Bertelsmann Dualiza, amb el suport de CaixaBank, han unit forces per a celebrar el 21 de setembre un taller virtual dirigit al personal d’orientació de centres d’Educació Secundària de Mallorca.

Organitzat al costat del Govern balear i la Cambra de Comerç de Mallorca, l’esdeveniment s’ha centrat en ampliar el coneixement sobre l’FP Dual i les oportunitats que presenta.

En concret, s’ha abordat el context actual de la Formació Professional i el paper que juguen els orientadors a l’hora implicar professors, famílies i tutors en les decisions professionals de l’alumnat. Posteriorment, els ponents han aprofundit en la modalitat dual i els seus avantatges, com la seva capacitat d’escurçar distàncies entre el món laboral i l’educatiu, contribuint al fet que els joves desenvolupin les habilitats que busquen les empreses.

Així mateix, s’han repassat els reptes pendents en relació amb aquest model formatiu i els recursos existents a l’hora d’impulsar-lo, així com les accions d’orientació que es poden realitzar des dels centres de Secundària, tant amb els estudiants com amb les seves famílies. Finalment, hi ha hagut un espai per al debat i reflexió amb els assistents; així com aclariment dels dubtes que han sorgit.

El taller ha abordat el context actual de l’FP i el paper que juguen els orientadors en implicar professors, famílies i tutors en les decisions de l’alumnat.

Durant l’esdeveniment, el coordinador de Dualiza a les Illes Balears, Ricard Guillem, ha subratllat la importància de donar a conèixer la Dual en un moment en el qual, al seu judici, l’FP va aconseguint un major reconeixement per la societat. “Tallers com aquest so l’eina necessària per a fomentar una cosa tan rellevant com l’orientació i acostar la dual a tots els sectors, mostrar la seva potència en termes d’ocupació per als alumnes i els seus avantatges per a millorar la competitivitat en aquelles empreses que la fomenten“, ha destacat.

La Direcció General de Formació Professional i la Cambra de Comerç treballen des de 2012 per a implementar una FP Dual de qualitat en l’arxipèlag, i aquest curs és el de major oferta de places, repartides en 15 titulacions. El president de la Cambra, Antoni Mercant, ha assenyalat que aquest tipus d’accions permeten arribar de manera directa als orientadors, “una figura clau per als joves” a l’hora de triar les seves opcions professionals. “És important que coneguin els detalls de la modalitat dual, que implica majors oportunitats i compromisos que unes altres i que experimentarà un important desenvolupament en els pròxims anys“, ha destacat.

Un projecte comú a llarg termini

L’activitat dóna el tret de sortida a un conveni de col·laboració signat recentment per la Fundació Bertelsmann i Dualiza, amb l’objectiu d’aconseguir la implantació d’una FP Dual de qualitat a Espanya. L’acord contempla el desenvolupament d’accions acadèmiques i professionals, com una guia, materials divulgatius i tallers dinàmics, perquè aquest model formatiu sigui més accessible als orientadors i tutors que treballen amb estudiants de Secundària.

En aquest sentit, Ignacio de Benito, sènior project manager de la Fundació Bertelsmann, ha posat l’accent que l’objectiu d’aquesta col·laboració és familiaritzar i fer més accessible l’FP Dual als orientadors i tutors professionals que treballen amb l’alumnat, identificant les seves necessitats respecte a la FP Dual.

Amb aquesta finalitat, estem a punt de treure a la llum una guia que oferirà diferents recursos sobre l’FP i la modalitat dual, avantatges i la seva aportació al sistema de formació i a les ocupacions. L’FP Dual ha d’estar en l’horitzó d’alternatives formatives de valor des de l’Educació Secundària“, ha conclòs.