FP Dual cuina Mallorca

“Faig feina mentre aprenc”

Pot semblar un tòpic, i més en el cas de l’FP Dual que per definició combina la formació en un centre amb la formació remunerada a empreses, però la frase “faig feina mentre aprenc” és la que més repeteixen els alumnes d’FP Dual, independentment del grau que estiguin estudiant. 

Miquel Roig, és estudiant del grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques a l’IES Politècnic de Palma en la modalitat dual i actualment treballa a Instalaciones eléctricas Sebastián Ginard, una empresa familiar ubicada a  Campos. Roig explica que “el fet de poder fer feina mentre estudiava va ser el que em va fer escollir l’FP Dual”, i considera que aquest és un dels principals avantatges de la Formación Professional Intensiva davant altres tipus d’estudis. 

“A l’Institut feim molta teoria seguida, ens ensenyen el més important per poder després aplicar-ho” diu Roig, que afegeix que està encantat “de fer feina mentre encara estic estudiant perquè així puc aprendre de veres com es fan les coses”.

Álvaro Conde, per part seva, està d’acord en  la importància de poder “aprendre a fer les coses mentre les estàs fent, com fer un cafè i decorar-lo, aprendre a servir-lo o atendre correctament la barra”, explica aquest estudiant del grau mitjà de Serveis de Restauració de l’IES Calvià.

Per aquest alumne de primer curs és molt important “saber fer totes les diferents tasques que impliquen els serveis de restauració i d’hostaleria en general” i, en aquest sentit considera que la millor manera d’aprendre a fer-les és practicant i fent feina dia a dia.

Per la seva part, Alejandro Pulido té molt clar quin vol que sigui el seu futur. Aquest estudiant del grau mitjà de Cuina i Gastronomia, també de l’IES Calvià, posa de manifest que la seva meta professional és arribar a ser “director d’hotel” i considera que per poder dirigir un establiment hoteler “necessites tenir nocions de totes les tasques que es duen a terme dins en un establiment d’aquest tipus”. Per això no ha dubtat de començar “aprenent cuina i pastisseria”, però no només pel que fa a la teoria, sinó “coneixent el que suposa fer feina a una cuina de veritat”.

Na Sara Rubio és estudiant del grau superior d’Administració i Finances al CC Sant Josep Obrer i ella explica que en el seu cas va escollir aquesta modalitat “perquè eren els estudis més adequats per als meus objectius professionals i, a més, em permeten obtenir una experiència professisonal real mentre m’estic formant”. En aquest sentit Rubio destaca “és complicat trobar feina sense experiència i d’aquesta manera, quan acabes els estudis i surts al mercat, ja ho fas amb aquesta experiència”.

“Faig feina cinc hores al matí i els horabaixes vaig tres hores a classe”, així resumeix el seu dia a dia Andrés Canet, estudiant del grau superior de Sistemes Informàtics en Xarxa al CIFP Francesc de Borja Moll. El jove reconeix que el que més li agrada de la modalitat dual és el fet que “m’estic formant mentre faig feina i això em permet conèixer el funcionament d’una empresa”. Canet pensa que “no sabem com funcionen els diferents departaments d’un negoci fins que no ho tocam amb les mans i amb l’FP Dual és una bona forma de fer-ho”.

Tots aquests estudiants coincideixen en que la modalitat d’FP Dual és l’opció més adequada si el que cerques és formar-te mentre fas feina, perquè cobreix les dues àrees, tant la teòrica, amb la part formativa als diferents centres, com la pràctica, amb la formació remunerada en les diferents empreses que participen en el programa.